söndag 5 december 2010

Land of the free, home of the brave?

Wikileaks har publicerat ett stort antal dokument, "cables", korrespondens mellan de USA:s ambassader och hemlandet. I denna korrespondens förekommer diverse mer eller mindre allvarliga, vad ska vi kalla dem, händelser? Uppgifter? Nå, i alla fall, man har beskrivit hur man blåst Sverige på JAS-affären med Norge, man har beskrivit andra statschefer i mer eller mindre smickrande ordalag och man har även skickat information som helt klart faller under kategorin underrättelsematerial.

Amerikanarna är inte jättenöjda med detta, det fattar väl vem som helst men vad händer nu då? Jo, USA, "land of the free, home of the brave" ni vet, har satt till alla klutar för att begränsa skadorna.

* Man får Amazon.com, de som hostar Wikileaks, att stänga av servrarna. [Länk]

* EveryDNS.com som hanterade DNS-uppslag för Wikileaks har stängt av dem. [Länk]

* Man tar över internetdomäner (wikileaks.org går inte längre att nå).

* Man råder studenter att inte tala om , eller länka till, Wikileaks eftersom det kan verka menligt på deras möjligheter att få jobb i offentlig sektor. [Länk]

* Tableau Software som hanterade grafer m.m. för Wikileaks har stängt av dem på Sen. Joe Liebermans beställning. [Länk]

* DDoS attacker drabbar Wikileaks servrar likväl som andra som vill hjälpa till [Länk]

* PayPal drar in kontot för Wikileaks [Länk]. Den artikeln innehåller en hel del annat bra också.

* En schweizisk bank fryser tillgångarna för Assange. [Länk].

* Australiensisk polis undersöker om Julian Assange, Wikileaks grundare, kan har brutit mot någon lag i Australien. Märk väl, de har inte fått in någon anmälan om brott. De utgår från en misshagsam person och undersöker om den personen begått brott. Tänk lite på det. Polisen drar ett namn ur telefonkatalogen, kartlägger och förföljer personen tills den begår ett brott. Är det den sortens rättskipning vi ska ha!? [Länk]

Under 40-talet fanns en antinazistisk tidning som hette "Trots Allt!". Den ansågs bryta mot neutraliteten och skulle därför förbjudas. Man kunde dock inte föbjuda den p.g.a. tryckfrihetsförordningen men man kom på transportförbudet istället! Visst, tryck tidningen men den får inte transporteras m.h.a. statens vägar eller järnvägar[Länk]. Samma sak händer nu. Man ger sig på infrastrukturen, DNS, ISP, Twitter m.fl. som Wikileaks använder sig av för att kommunicera.

Vissa politiker vill klassa Wikileaks som terrororganisation för att göra det enkelt att slå ner på dem. Som ni kanske vet är ju "terrorist" det magiska ordet för att få göra vad man vill. [Länk].

Det här är viktigt! Just nu befinner sig västvärlden inte så långt ifrån Kina och Iran som vi egentligen skulle vilja.

Mycket mer information kan man få via twitter.com. Sök på #wikileaks (http://twitter.com/#search?q=%23wikileaks) eller följ dessa personer:

http://twitter.com/#!/Falkvinge

http://twitter.com/#!/wikileaks

http://twitter.com/#!/annatroberg

http://twitter.com/#!/HAX

http://twitter.com/#!/oscartexplorer

http://twitter.com/#!/piratpartiet

Ytterligare information finns på http://wlcentral.org/ och naturligtvis på wikileaks hemsida (wikileaks.ch, wikileaks.se m.fl.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar