onsdag 14 juli 2010


Läser på Opassande.se och kunskapssamhallet.se att både Hollywood-industrin och RIAA gör allt de kan för att slippa pröjsa sina skådespelare/artister. Det numera vedertagna uttrycket "Hollywood accounting" innebär att t.ex. Warner Brothers för varje film skapar ett bolag som man sedan debiterar skiten ur för alla möjliga saker. Det kan vara licenser, arvoden, reklam, whatever... När sedan intäkterna för filmen redovisas kommer filmen gått med förlust vilket gör att WB inte behöver betala ut full lön till t.ex. skådespelarna.

MYCKET förenklat (om jag har fattat det rätt):

WB skapar ett bolag som heter NewMovie Inc. för att spela in filmen "New Movie". Under inspelningen tar WB betalt av NewMovie Inc. för diverse tjänster. Filmen kostar 200 miljoner att spela in. Sammanlagt får NewMovie Inc. betala 500 Miljoner dollar till WB. Pengar som alltså redan är WB:s till att börja med.

Filmen spelar in 300 miljoner, vilket alltså skulle betyda att filmen gick plus 100 miljoner netto MEN, och här har vi det fina i kråksången, NewMovie Inc som ju betalat sammanlagt 500 miljoner kommer att gå 200 miljoner back. Och ett företag vars produkt går 200 mille back kan ju inte betala ut provisioner, bonusar m.m.

Kontentan är att Warner Brothers går med 300 mille i vinst samtidigt som man slipper betala provision till skådisarna.

Till råga på allt har hollywoodbolagen mage att säga att de tänker på den lilla människan, cateringbolagen, städarna m.fl. som inte får betalt när jag laddar ner film när de inte är ett dugg bättre. Jag kan nog med gott samvete säga att bolagen rippar skådespelarna på mer pengar än jag...

Grattis till Don Johnson som har fått 23 mille för Nash Bridges p.g.a. att domstolen inte köpte konceptet "Hollywood accounting". Äntligen gör de rätt i USA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar