torsdag 11 juni 2009

Utbildning bättre än censur

Expressen har en poll med frågan "Bör Internet censureras på något sätt?".

I skrivande stund har 812 personer svarat på frågan. 21% har svarat "Ja" på den frågan.

Det är ca 170 personer. 170 personer som vill ha det de skriver i mail, i bloggar, i kommentarsfält och på alla andra mötesplatser genomgånget, kontrollerat, modererat och slutligen registrerat i sann Sarko-anda.

Jag kan inse var detta kommer ifrån. Skräcken för våldtäktsmän på nätet finns där men man måste förstå att man inte löser problemen genom censur utan genom att utbilda barnen.
Jag har två döttrar, 9 och 10 år som upptäcker nya ställen på nätet varje dag. Även om jag ville skulle jag inte kunna hindra dem från att ge sig ut på nätet. Det viktiga är att vi har dialogen om vad de gör och vem de kommer i kontakt med.

Vi har redan haft en "incident" på Blipville, när äldsta dottern hade fått någon form av invit av "vuxenkaraktär". Hon gick omedelbart in och tog bort sitt konto. Jag ville snarare att hon var kvar och anmält kräket till staff på blipville. Hela poängen är att vi pratade om det, det är den verkligheten vi har och vi kan inte bara försöka dölja eller filtrera den. Dra istället fram den i ljuset, se till att kräken anmäls och se till att skydda era barn.

  • Använd inte egna namn, välj namn som inte beskriver kön, ålder eller annat som kan göra barnen identifierbara.
  • Tala aldrig om var ni bor, telefonnummer, skola, idrottsförening eller liknande som talar om var ni bor.
  • Se till att ha flera epostadresser, en som används till kompisar, föräldrar och alla andra man litar på och (minst) en annan som man använder för att anmäla sig på olika siter och som man kan lämna om man får mail man inte önskat.
Följer man dessa tre regler bör man vara ganska skyddad, åtmistone så skyddad man kan vara. Detta gäller f.ö. inte bara barn, det gäller i allra högsta grad vuxna också.

Utbildning är bättre än censur, det har det alltid varit och det kommer det alltid att vara.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar